Hayırlı Cumartesi hepimize :-)
Arkadașlarla bulușuldu, bol bol kalori toplandı, sohbet edildi, dertleșildi....Çocuklar oynayıp eĝlendi....
Veee size dünden bir bașka tarif...
Eskiden hep restoranlarda yerdim, hem pahalı olur hemde tadı damaĝımda kalırdı.
Artık bu muhteșem tatlıyı evde yapıyorum, hem daha ucuz oluyor hemde istediĝim kadar yiyebiliyorum...
Denemeyenler mutlaka ama mutlaka denesinler...Olması gereken sadece creme brulee șekerini karamelize etmek için özel bir mutfak cihazı (yakıcısı). Adı tam olarak ne bilmiyorum...
Uzun lafın kısası iște tarif:
Malzemeler:
600 g krema
1 vanilya tohumu içeren vanilya bitkisi
5 yumurtanın sarısı
50 g șeker
biraz kahverengi șeker (karamelize etmek için)
Yapılıșı:
* Kremayı, vanilya bitkisi ile bir tencereye koyalım ve kısık atește pișirip kaynamaya yakın (ama kaynatmayın!) olduĝunda ateșten alıp bir saat bekletin.
* Bir saat sonra yumurta sarılarını 50 g șeker ile bir kaba koyup çırpma teli ile iyice çırpın.
Tenceredeki vanilya bitkisini çıkarın ve ortasını uzunca kesin ve içindeki tohumu bir bıçaĝın ucuyla alın. Tohumu tencereye atıp güzelce karıștırın ki aroma krema ile güzelce karıșsın.
* Yumurtanın aklarını krema karıșımına katıp bir süzgeçten geçirip tekrar tencereye akıtın.
* Şimdi pürüzsüz olan karıșımı istediĝiniz küçük fırın kalıplarına akıtın. Kalıpları fırın tepsisinin üzerine yerleștirin ve tepsinin üzerine kalıpların yarısını kaplayacak șekilde sıcak su akıtın (dikkate edin kalıpların içine akmasın). 40 dk. kadar önceden ısıtılmıș 140 dereceli bir fırında pișirin. (üzeri kızarmasın kreması beyaz kalmalı).
* Kıvam biraz koyulașınca fırından alıp bir gün buzdolabında bekletin. (daha az da bekletebilirsiniz ancak bir gün sonra daha bir güzel oluyor).
* Creme bruléede krema daima soĝuk üzerindeki karamelize olmuș șeker ise sıcak olması gerektiĝinden servis yapmak istediĝinizde kalıpları buzdolabından çıkarıp üzerine biraz kahverengi șeker dökün (normal toz șekerlede oluyor). Şekerin her yerini o özel cihazla karamelize edin.
Afiyetler olsun....
Not: Fırında ızgara ayarında da oluyor dediler ama tavsiye etmiyorum. Krema sonradan yumurta kokmaya bașlıyor!
Bu tarifi çay kahve bahane etkinliğine ev sahipliği yapan marifetane ve porselendemlik çay saatine ev sahibeliği yapan paşasoframa yolluyorum...Sevgiler....
EMELCİM ELLERİNE SAĞLIK:)
YanıtlaSilÇOK SEVDİĞİM VE YAPTIĞIM BİR LEZZET HARİKA ALDIM CANIM
:))
cok sagol canim...
YanıtlaSilZiyaretin icin cok tsk.ler canim . Etkinligime seninde katilmani isterim
YanıtlaSilmersi canim...insallah :-)
Silçok güzel görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilenfes gözüküyor eline sağlık canım:))
YanıtlaSilhiç denedim, nefis, leziz gözüküyor, ellerine sağlık.
YanıtlaSilbu aralar denemeyi planlıyordum kesinlikle senin tarife göre deniyecem harika görünüyor. afiyetler olsun canım. bu arada aletin adı pürmüz sevgiler....)
YanıtlaSilEllerine sağlık, benim de çok sevdiğim bir tatlıdır, o aletin adı da pürmüz, ama ben kullanmaya korkuyorum açıkçası :)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.Sevgiler:)
YanıtlaSilBildiğim kadarıyla aletin adı pürmüz. Bu tatlıyı hiç yemedim ve deneme cesareti gösteremedim maalesef. Yumurta sayısını görünce yumurta yumurta kokar gibi geliyor. Ama sen de görünce denesemmi acaba diyorum.
YanıtlaSildene canim cok basit...
Silayrica kesinlikle yumurta kokmuyor :-)
SilNefis görünüyor,ellerine saglik canim.Sevgiler..
YanıtlaSilSelam, ilginc bir tatli hic yemedim. Eminim tadida goruntusu gibi guzeldir. Ellerine saglik, sevgiler...
YanıtlaSilmersi canim...
SilEllerine sağlık Emel'ciğim nefisss görünüyor.
YanıtlaSilsevgiler,
Evren
nefis vallahi bayıldım:))))
YanıtlaSilellerine sağlık.
Elinize sağlık, ben şantiyle bilmezdim.Çiğ kremayla yapıyorum ve bayılıyorum. Yıllar önce de daha Türkiye de yokken, Viyana'dan pürmüz getirmiştim.Hatta fırın sütlaçı bile onunla yakıyorum.
YanıtlaSilcanim ben krem santiyle (schalgsahne almancasi) kutuda olan santiden bahsediyorum acaba yanlismi tercüme ettim...krema nasil oluyor?
Silaynisi degil mi?
Olsa da yesemmmm,elinize sağlık.
YanıtlaSilHarika bir görüntüsü var ellerine sağlık. İzleyicilere seni ve birçok arkadaşımızı almak istiyorum ama izleyici kotam dolduğu için blogger izin vermiyor. Güzel bir hafta geçirmeni dilerim.
YanıtlaSilsagol :-)
SilNasıl bir görüntü böyle nefis olmuş eline sağlık..
YanıtlaSilcok guzel olmus tadını merak ettıgım bır lezzet ellerıne sağlık
YanıtlaSilMerhaba..Bayılırım creme bruleeye ..ellerinize sağlık,muhteşem görünüyor..sevgiler..
YanıtlaSilcok mersi :-)
YanıtlaSil