9 Ocak 2012

„Berber“ usulü sebzeli et tajin (güveç)


Pișmemiș hali


Pișmemiș hali

 
Eșim Fas`lı olduĝundan arada birde olsa Fas mutfaĝından denemeler yapar, hoșuma giderse tekrar tekrar denerim.
Gerçek șu ki Fas`lılar etli yemeklere bayılıyorlar ve hemen hemen her gün tüketiyorlar.
En çok da deĝișik baharatları göz alıcı.
Renkli renkli tabaklarda sunulunca insan ister istemez acıkıyor, aç deĝilse de mutlaka kendini yemek yerken buluyor.

Ben hayranım Türk mutfaĝından sonra Fas mutfaĝına. Pilavı çok az tüketselerde (salata olarak yiyorlar genelde) ekmeĝi bir o kadar çok yiyorlar.

Bu yemekde o türden, yani yanına aslında ekmek gerekiyor.

İsterseniz deneyin sizde. Ben tarçının yemeĝe verdiĝi o deĝișik tadı çok sevdim....

Afiyet olsun...

 Malzemeler:

arzu edilen miktarda et veya tavuk (ben et kullandım)
soĝan
havuç
patates
domates
kabak (Zucchini)
1 tatlı kașıĝı karabiber
1 tatlı kașıĝı kırmızı biber
1 tatlı kașıĝı tatlı kırmızı biber
biraz zencefil
biraz safran
biraz salça (Fas`ın portakal rengi baharatı)
zeytin yaĝı
tuz
1 tarçın tarçın kabuĝu (Zimtstange)

biraz yeșil zeytin

 
Hazırlanıșı:

1.
Eti veya tavuĝu yıkayıp hazırlayın, yaĝlarını atın.

2.
Patatesleri, kabaĝı, havuçları yıkadıktan sonra soyun ve uzun uzun doĝrayın. Soĝanı soyun ve doĝrayın. Domatesleri yıkayın ve halka șeklinde doĝrayın.

3.
Bir tajine (güvece) zeytin yaĝını koyun ve eti veya tavuĝu pembeleșinceye kadar pișirin.
İçine az önce hazırladıĝınız sebzeleri ilave edin. Ayrıca hemen tarçın kabuĝunu da ilave edin.

4.
Baharatlarını ve tuzunu atın. Biraz su ilave ettikten (bol sos istiyorsanız salçasını ve suyunu biraz fazla katın) sonra kapaĝını kapatın ve yaklașık bir saat kısık ateșde pișirin.

5.
Et piștikten sonra domatesleri ilave edin, baharatları kontrol edip gerekirse tekrar katın ve tekrar 10 dk kadar pișirin.

6.
Yemek piștikten sonra eti bir tabaĝa alın. Sebzelerini yanına sıralayın ve yeșil zeytin ile süsleyin. Üzerine de bol sos ekleyin...

Afiyet olsun...

4 yorum:

  1. ah canım ya et sevmeyen erkek düşünemiyorum etsiz bir soframız yoktur düşün halimi:)
    ellerine sağlık çok güzel görünüyor yemek.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Vay halimize bizim :-))
    Sana zaten hayranim... Bebegin oldugu halde bloguna zaman ayiriyorsun
    Ben basimi kasiycak zaman bulamiyordum :-))

    Bravo Sana ve tesekkurler yorumun icin optum

    YanıtlaSil
  3. güzel görünüyor ellerine sağlık.
    :)))))
    bende yeni açtım bloğumu.
    görüşürüz.

    YanıtlaSil
  4. hayirli olsun canim...seninde ellerine saglik...yorumun icin sagol...sevgiler

    YanıtlaSil