31 Mart 2012

Kıymalı ıspanak yemeĝi



İyi haftasonları herkese....

Havalar biraz bozmaya bașladı biraz ama ben bugün ilkbaharı makyajımla getirdim...
:-))

Size bir kaç gün önce yaptıĝım ıspanak yemeĝin tarifini yazmak istiyorum...
Klasik bir tat yine....Ama çok severim....:-)

Hepinize sevgiler....

Hoșcakalın...

Malzemeler:

ıspanak
pirinç
kıyma
soĝan
salça
domates püresi
tuz
sarımsak
yoĝurt

Yapılıșı:
 
* İlk önce ıspanaklar bir güzel yıkanır ve ince ince doĝranır.

* Sonra bir kuru soĝan ince ince doĝranır. Bir tencereye biraz sıvıyaĝı konur. Biraz pembeleștikten sonra ince doĝranmıș soĝan ilave edilir. O da pembeleșince biraz kıyma ilave edilir. Kıyma biraz pișince içine biraz salça ve varsa domates püresi ilave edilir. Karıștırılır. Şimdi biraz yemek altına almasın diye su konur.

* Pișen kıymanın içine doĝranmıș ıspanaklar ilave edilir. Ispanaklar tencerenin dibine inince biraz su ilave edilir. Suyun içine biraz pirinç konup kapaĝı kapatılır.

* Su çekince ve yemek bayaĝı koyulașınca (ben koyu seviyorum) vede pirinçler de pișince bir tabaĝa alınır.

Arzu eden biraz yoĝurdun içine biraz ezilmiș sarımsak katıp karıștırıp ıspanaĝın üzerine dökebilir.

Afiyet olsun....

29 Mart 2012

Patates püresi



İyi akșamlar....

Çoközel ve gizemli bir tarif deĝil belki....
Ama yinede size patates püresinin tarifini vermek istiyorum....

Hepinize sevgiler....

Baybay..

Malzemeler:

patates
süt
tereyaĝı
tuz

Yapılıșı:

* Patatesleri soyup sıcak suyun içinde hașlayalım. Hașlandıktan sonra sıcak iken
ezelim. Üzerine tereyaĝı, tuz ve sütünü ekleyelim. Güzelce karıștıralım.

Afiyet olsun...

28 Mart 2012

Sebze içli sürpriz köfte

 
İyi akșamlar herkese,

arșivdeki tariflerim çoĝaldıĝından bugün ikinci bir tarif vermek istiyorum...
İnanın bana tadı muhteșem, basit ve ekonomik de ayrıca...

Bu tarifle bizleri bulușturan sevgili Aylin`e çok teșekkür ederim...

Defalarca yaparım artık ben bunu....O kadar lezziz çünkü...
 
(Tarifte fazla bir deĝișiklik yapmadım....)

Hepinize hayırlı akșamlar...


Malzemeler:

Köftesi için:

kıyma
bayat ekmek içi
soğan
sarmısak
karabiber
tuz, kimyon
sıvıyağ

İç malzemesi için:

ıspanak
kırmızı biber(kapya)
bezelye (benim yoktu mantar kullandım, isteyen brokolide kullanabilir)
mısır
tuz, karabiber, krema
sıvıyağ

Sosu için:

sıvıyağ
salça
domates püresi

Yapılıșı:

* Köfte malzemelerini bir kaba alıp iyice yoğurun ve biraz dinlendirin.

* İç dolgusu için : Sıvıyağını ve ince doğranmış kırmızı biberleri biraz kavurun. Ispanaklarıda içine katıp suyunu çekene kadar kavurun. En son kremayı ilave edip tuz ve karabiberi ekleyin. Altını kapatın.


* Bir tencereye kaynar su koyup bezelye (mantar) ve mısırları koyup 3 dakika haşlayın. Haşlanan sebzelerden 1 çay bardağı kadar alıp ıspanaklı iç malzemeye ekleyin.

* Yoğrulan köfteden yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elinizle ortasını açıp ortasına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzemeden koyup kapatın. (Fazla iç kullanmayın kapatması zor olup içi dıșarı tașabilir).

* Köfteleri geniș bir tencereye yerleştirip üzerine domates rendesi ve 1,5 su bardağı suda ezdiğiniz salçayı ilave edin.
Köfteleri yaklașık 20 dakika pișirin ve sonradan son 3-4 dakikada mısır ve bezelyeleri (mantarları) ilave edin.

Yanına birde nefis bir salata ile pilav....Emin olun tadı çok güzel :-)

Afiyet olsun...

26 Mart 2012

Yeșil zeytin salatası

Merhabalar herkese....Havalar o kadar güzelki dıșardan eve çok geç geliyoruz...

O nedenlede hemen tarif yazıp kaçıyorum...

Hepinize güzel bir gün diliyorum.....

Baybay

Malzemeler:

yeșil zeytin
zeytinyaĝı
nar ekșisi
tuz
karabiber
pulbiber
maydanoz
domates
soĝan
nane

Yapılıșı:

* İlk önce domatesi yıkayıp ince doĝrayalım ve bir tabaĝa alalım.

* İçine çekirdeksiz ikiye bölünmüș zeytinler konur.

* Soĝan ince doĝranıp ilave edilir.

* Zeytinyaĝı, nar ekșisi, maydanoz, tuz ve baharatları atılıp iyice karıștırılır.

Afiyet olsun...

23 Mart 2012

Mor lahana salatası



İyi geceler herkese...

Maalesef bir kaç gündür yazamadım, sebebi eșimin evde bulunması ve havaların güzel olması ile dıșardan eve gelmeyișimizdir....

Dünde doĝum günümdü derken fırsat bu fırsat en azından küçük bir tarif vereyim...

Hepinizi çok özledim, yorum yazamadıĝım için kusuruma bakmayın....
 
Malzemeler:

mor lahana
sirke
sıvıyaĝı
tuz

Yapılıșı:

* İlk önce mor lahanayı güzelce yıkayın. Sonra ince ince doĝrayın.

* Üzerine sirke, tuz ve sıvıyaĝı koyup iyice karıștırın.

* Biraz beklettikten sonra servis yapın...

Afiyet olsun...

20 Mart 2012

Hazır yufka ile gözleme


 
Merhabalar hepinize,

güzel ve güneșli bir gün bugün. Çalıștıktan sonra canım tarif yazmak istedi bugün...
Gözlemeyi tavada yapmıștım ama hazır yufka ile denemek istedim...

Çok lezziz oldu, çıtır çıtır...

Hepinize güzel bir gün diliyorum...

Baybay


Malzemeler:

hazır yufka
peynir
maydanoz
sıvıyaĝ

Yapılıșı:

* İlk önce iç harcımızı hazırlayalım: beyaz peynirle ince doĝranmıș maydanozu iyice karıștıralım.

* Bir tavaya sıvıyaĝ koyalım. Yufkamızı ikiye bölüp keselim. Ortasına iç harcımızı koyup
kenarlarını ıslatıp her tarafını ortaya doĝru iç harcı tamamıyla kapatacak șekilde bükelim (zarf gibi)

* Sonra tavamıza koyup altını üstünü kızartalım.

Afiyet olsun...

17 Mart 2012

Köfteli havuçlu çorba

İyi geceler herkese...
Gece kușu olarak size gece gece tarif yazıyorum kusura bakmayın.
Son zamanda bir çok bloglarda gezdim dolaștım, çok enfes tariflerle karșılaștım....

Bu nedenle sık sık bloglardan tarif verebilirim....Umarım bu da hoșunuza gider.... :-)

Şimdi vereceĝim tarif sevgili Hünerlibayanlar blogundan.....

Herhangi bir deĝișiklik yapmadım, aynen uyguladım ve çok güzel bir çorba oldu gerçekten...

Malzemeler:

kıyma
3 Yemek Kaşığı Köftelik Bulgur
1 Adet Soğan
Tuz, Karabiber, Nane
3 Yemek Kaşığı Un
Su
1 Havuç
Sıvı Yağ
Limon Suyu
1 Adet Yumurta Sarısı
3-4 Dal Kereviz Yaprağı (isteğe bağlı)

Yapılıșı:

* İlk önce soğanı rendeleyin, kıyma, bulgur, bir tutam tuz, karabiber ve nane ile karıştırarak,  yoğurun.

* Hazırladığınız kıymalı harçtan, bezelye büyüklüğünde minik toplar yapın, bir tepsiye un koyun ve yuvarladığınız topları içine atın. Arada tepsiyi sallayarak, köftelerin una bulanmasını sağlayın.

* Bir tencereye, sıvıyağı koyun ve hafifçe kızdırın, minik minik doğradığınız havuçları ekleyin ve havuçlar çok az yumuşayana kadar kavurun (1-2 dk.) Kaynar suyu, doğranmış kereviz yaprakları ve unlu köfteleri ekleyin. Arada hafifçe karıştırarak köfteler pişene kadar, kısık ateşte kaynatın.

* Köfteler pişince, bir kasede çırptığınız limon suyu ve yumurta sarısını çorbaya ekleyin ve tuzunu kontrol edin. 3-4 dk. daha kaynatın. Ben sonradan suyun içine birde sebze bulyon attım, gayet güzel oldu tadı...

Afiyet olsun....

16 Mart 2012

Tavuk șnitzel

 
İyi akșamlar hepinize...

Tavuĝu çok seven biri olarak size bu akșam tavuk șnitzelin tarifini vermek istiyorum...
Havalar o kadar süperdiki bugün yaptıĝım vanilya dondurmasının tarifini yayınlamak istedim ancak daha hala sulu olduĝu için nasip yarına sanırım...

Gerçekten ne süper bir havaydı bugün, moraller düzeldi, kızımla yine iki saat dıșardaydık, temiz havanın etkisinden olacakki erken uyudu bugün :-))

Arkadașlarım hepinize güzel bir haftasonu diliyorum....Evinizde mutluluk, kalbinizde huzur, mutfaĝınızda yemek :-) ve en önemlisi o yemekleri pișirmenizi saĝlayacak saĝlıĝınız hiç eksik olmasın....

:-))) Baybay.....


Malzemeler:

4-6 tavuk göĝsu filetosu
biraz tuz
karabiber
2 yumurta
biraz soda (veya normal su)
un
galata unu
sıvı yaĝı
tereyaĝı

Hazırlanışı:

* Filetoları henüz istediĝiniz incelikte deĝilseler iki mutfak poșetinin arasında merdane yardımı ile dövüp inceltin. Tuz ve karabiber atıp ovun.

* Yumurtalara karabiber atıp biraz soda ilave edin. Çırpma teli ile bir iki çırpın.

* Filetoları ilk önce una bulayın, fazla unu üzerinden sirkeleyin

* Sonra yumurtanın içine bandırın ve ardından galata ununa bulayıp sıvıyaĝ ve tereyaĝı koyduĝunuz tavanın içinde kızartın.

* Önü ve arkası iyice kızardıktan sonra peçetenin üzerinde yaĝsını alıp servis yapın...

Afiyet olsun....

 
Yanına bu patates tarifim çok yakıșacaktır: tavada-haslanms-baharatl-patates

15 Mart 2012

Lavaș ekmeĝi


Merhabalar...

Dün dürüm tarifi vermiștim sizlere....Bugünde lavaș ekmeĝinin tarifini ekstradan vermek istiyorum....

Hepinize iyi akșamlar diliyorum...


Malzemeler:
4 su bardağı un
1 paket maya
tuz
alabildiği kadar ılık su
1 çorba kaşığı tereyağı

Yapılıșı:

* Lavaşları hazırlamak için un, maya ve ılık suyu bir kabın içinde yoğurun ve 10-12 bezelere ayırın.

* Ayırdığınız bezeleri unlayıp açın ve tavada sıvıyaĝ ile gözleme gibi pişirin....
Afiyet olsun...

14 Mart 2012

Etli salatalı nefis dürüm


İyi akșamlar hepinize...

Size nefismi nefis herkesin tanıdıĝı ve eminim çok sevdiĝi dürümün tarifini vermek istiyorum...Yapılıșı çok basit ve yine pratik...

Dürümü çok seven biri olarak bayram ettim dürümleri mideye indirirken :-)))

Yapmak isteyenler için afiyet olsun....

Tarif Oktay Usta`dan....


Hamuru İçin:
4 Su bardağı un
1 paket maya
tuz
alabildiği kadar ılık su
1 çorba kaşığı tereyağı

İç Harcı İçin:
inci ince doĝranmș et veya köfte
tuz
karabiber
kekik

Salatası İçin:
Soğan
Marul
Yeșil biber
Ketçap
sarımsaklı yoĝurt
salatalık
acılı kırmızı biber (tabasco da olabilir)
domates

Hazırlanışı:

* Dondurucudan çıkardığınız eti pastırma gibi ince ince doğrayın. Tavaya yaĝı koyun ve etleri pişirin.

* Pişirdiğiniz etleri bir kabın içine alıp kekik, karabiber ve tuz atıp karıştırın.

*  Lavaşları hazırlamak için un, maya ve ılık suyu bir kabın içinde yoğurun ve 10-12 bezelere ayırın.

* Ayırdığınız bezeleri unlayıp açın ve tavada sıvıyaĝ ile gözleme gibi pişirin.

* Sebzeleri yıkayıp doĝrayın. Lavaşların içine etle beraber yerleștirip yoĝurt, ketçap ve acılı biberi koyup sarın.

13 Mart 2012

Napolyon șapkası kurabiyesi

 
İyi akșamlar arkadașlarım...
Sıcacık selam hepinize...Bir kaç gün post yazamadım ya hepinizi çok özledim....Ama mutfakta deĝișik deĝișik șeyler denedim...

Kurabiyelere bayılırım ya ilk görüște așık oldum bu kurabiyelere....İsmi zaten ilginçti, yaptıktan sonrada tamamıyle gönlümü çaldı....

İnanın tadı çok ama çok güzel bir kurabiye...

Bu tarifi sevgili yeturla lezzet karelerinde gördüm...Çok saĝol canım...
Tarifi aynen yazıyorum, çünkü deĝișiklik yapmadım...

Ama kurabiyler çok olsun istiyorsanız malzemelerin iki katını kullanın derim (ben bir dahaki sefere öyle yapacaĝım)...





Malzemeler
1 su bardaĝı un
1 çay bardaĝı pudra șekeri
100 g tereyaĝı
1 yumurta sarısı
1 yemek kașıĝı soĝuk su (biraz fazlada olabilir-siz kıvamına göre ayarlayın)
1 paket vanilya

İç malzemesi için:
badem ezmesi, nutella

Süslemesi için:
eritilmiș çikolata
çam fıstıĝı
çekilmiș fındık

Yapılıșı:

* Hamur için malzemeler derin bir kaba konup yoĝurulur. Buzdolabına konur yarım saat bekletilir.

* Hamur merdaneyle çok ince olmayacak șekilde açılır ve büyük bir bardak yardımı ile yuvarlaklar elde edilir.

* Yuvarlak hamurun ortasına biraz nutella sürülür, küçük badem ezmesi topu konur ve hamurun üç tarafı ortaya doĝru bükülür.

* 200 derecede 10 dk.pișirilir, soĝutmaya bırakılır ve sonra uç kısrmları eritilmiș çikolataya bandırılıp antep fıstıĝı ve diĝerlerine bandırılır, kurabiyenin tabanıda bandırılıp buzlukta bir müddet bekletilir....


Afiyet olsun...

10 Mart 2012

Acılı patlıcan ezmesi



Merhabalar hepinize...
Haftasonu olduĝu için lafı fazla uzatmayacaĝım...
Yemeklerin yanına acılı patlıcan ezmesi iyi gider diye düșündüm...
Haftasonu denemek isteyenler için șimdiden afiyet olsun....

Malzemeler: 

közlenmiș patlıcan
yoĝurt
sarımsak
kırmızı pulbiber (acılı)
kekik
tuz (arzu ederseniz)

Yapılıșı:

* Patlıcanlar alaca soyulup küp șeklinde az yaĝlı bir tavaya konur ve güzelce kızartılır.

* Bir peçete serili tabaĝa alınır.

* Üzerine yoĝurt konur, baharatları eklenir, tuz konur. Ezilmiș sarımsak konulup iyice karıștırılır.

Afiyet olsun...

9 Mart 2012

Etimek tatlısı




İyi geceler...

Geçen canım o kadar sütlü bir tatlı çektiki....
Dedim bir etimek tatlısı çok iyi olurdu hani... Hiçde yapmamıștım hemen bugün yapim dedim. Yaptım yedim ve kesinlikle tavsiye ediyorum....Deneyin demedi demeyin :-)
Malzemeler
7 adet etimek (kalıba göre azaltıp çoĝaltın)
Şerbeti için:
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
Muhallebisi için:
1/2  süt
4 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
6 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı mısır nişastası
Üzeri için:
krem şanti
antep fıstığı

Yapılışı:

* Sıcak su ile şekeri küșük bir tencereye alıp kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kapatın. 

* Şerbeti 10 dk kadar bekletin etimekleri șerbetin içine bandırıp (her yeri ıslansın) bir borcama sıralayın. 

Muhallebiyi hazırlayın:
* Sütün içine vanilya ve tereyağ hariç tüm muhallebi malzemelerini ekleyin ve iyice çırptıktan sonra kaynayana kadar karıştırarak muhallebiyi hazırlayın. 

* Kaynamaya başladıktan sonra vanilya ve tereyağı ilave yine karıștırın ve ocağı kapatın. Muhallebiyi 5 dakika kadar dinlendikten sonra etimeklerin üzerine dökerek yüzeyini düzeltin.

* Tatlıyı iyice soĝutun (ben buzluĝa koydum bir müddet).
Soğuyan tatlının üzerine hazırladığınız krem şantiyi sürün. Üzerini streç film ile kapatarak buz dolabına koyun.

Soĝuduktan sonra antep fıstıĝı ekleyin...
Afiyet olsun...

8 Mart 2012

Patates mücveri



İyi geceler herkese...

Umarım hepiniz iyidirsiniz...
Havalar hafif ısınmaya bașladı, hemen moraller biraz düzelir oldu. Kızımla uzun uzun gezer olduk, dıșarda oynar olduk...

Bundan ziyade mutfak tiryakisi oldum desem yeridir...İnanın eskiden hiç girmezken șimdide çıkasım gelmiyor....Maalesef daha az kitap okur oldum...

Ama herșeyde bir hayır vardır....Herșeyin bir zamanı var derler..Demek zamanı geldi șimdi....
 
Offf...İnsan hangi tarifi yapacaĝını șașırıyor bazen öyle deĝil mi?

Neyse, șimdi size nicedir yapmak istediĝim ancak bugün fırsat bulupda yaptıĝım patates mücverinin tarifini vermek istiyorum....

Hepinize iyi geceler....
 
Tarifi arkadașım yemeksevdam da gördüm...
Çok saĝol canım bu güzel tarif için...

 

Malzemeler:

4 tane patates
1 soğan
2 yumurta
3 yemek kaşığı un
yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
maydanoz
tuz, karabiber, pulbiber
yarım paket kabartma tozu
sıvıyağ

Yapılıșı:

* Patatesleri ve soğanı rendeleyip sularını iyice sıkıp bir kaba koyalım. 

* Üzerine yumurtaları kıralım, un, rendelenmiş kaşar peyniri, ince doğranmış maydanoz, kabartma tozu, tuz ve baharatları ekleyip karıştıralım. 

* Kızgın sıvıyağa kaşıkla dökerek, arkalı önlü pişirip kağıt havlu üzerine çıkaralım. 

* Fazla yağını çektirince servis tabağına alabiliriz.  
Afiyet olsun. 

6 Mart 2012

Limonlu kek



Merhabalar herkese....

Uhhh, Allah`ım çocuk büyütmek ne kadar zormuș :-(

Maalesef yeni yaptıĝım tarifler yok șu sıralar, sabahtan akșama kadar ya kızımla ilgileniyorum, yada evi temizliyorum...

Ya hazır șeyler yiyorum (evet maalesef) ya da yayınladıĝım tarifleri tekrar tekrar yapıyorum...

Şu sıralar kısıra aboneyim :-))

Şeker hamuruna gelen cevaplar için çok saĝolun...Deneyeceĝim hem hazır hamuru hemde kendim yapmak istiyorum....

Hepinize sevgiler...

Kekin malzemeleri:

250 g tereyaĝı
250 g șeker
6 yumurta
150 g çekilmiș badem
350 g un
3 çay kașıĝı kabartma tozu
100 g dobra kıyılmıș beyaz çikolata (yoksa kullanmayın)

Kayısılı katın yapılıșı:

4 yemek kașıĝı kayısı reçeli
1 yemek kașıĝı șeker
1 yemek kașıĝı su

Üzerinin süsü için:

250 g pudra șekeri
 4 yemek kașıĝı limon suyu

Yapılıșı:

* Fırını 180 dereceye ayarlayın.

* Fırın kabına güzelce yaĝlayın veya yaĝlı kȃĝıdı kalıba göre ayarlayıp kesin. (alt tabanını yanlarını yaĝlayın).

* Bir kaba tereyaĝını, șekeri ve yumurtaları koyup güzelce çırpın. Unu ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam edin.

* Varsa beyaz çikolatayıda içine atıp karıștırın.

* Hamuru kalıba koyun  ve 180 derecede yaklașık bir saat pișirin.
(çatalla kekin pișip pișmediĝini tespit edin).

* Keki piștikten sonra soĝutmaya bırakın ve kayısı katını hazırlayın.

* 4 yemek kașıĝı kayısı reçeli, 1 yemek kașıĝı șekeri ve 1 yemek kașıĝı suyu bir tencereye koyun ve kaynatın iki dakika.

* Kaynar karıșımı kekin üzerine sürün.

* Limon suyunu pudra șekeri ile karıștırıp kekin üzerine sürün (benim pudra șekerim azdı o nedenle kekin tümünü kaplayamadım, mutfakta çareler tükenmez ne yaptım: vișne karıșımını pudra șekeri ile kekin üzerinde karıștırıp șekillendirdim.)

Afiyet olsun....

4 Mart 2012

Baklava yufkası ile börek

 
Ve yine Pazar....
Yarın yine normal hayata devam....
Arkadașlar size birșey sormak istiyorum șeker hamuru ile ilgili...

Bana güzel ve pratik bir tarif verebilirmisiniz?
Birde jelatin (helal olan) bulamıyorum...

Marshmallow var ama sadece bir iki renk...O marhmallow hamurunu gıda boyası ile renklendirebilirmiyim??

Şeker hamuru sevdası sardı beni ve gıda boyalarınıda nihayet buldum ancak tarifim yok jelatinsiz...

Yardımcı olursanız sevinirim....

Hepinize iyi Pazarlar...



Malzemeler:

1 paket baklava yufkası
sıvıyaĝı
arzu edilen harç (ben kıymalı ve peynirli yaptım)

Yapılıșı:

* Baklava yufkası poșetinden çıkarılır ve yavaș ve dikkatlice bir tane alınır tezgahın üzerine konup heryerine fırça ile sıvı yaĝı sürülür.

* Ikinci bir yufka alınır ilkinin üzerine konur ve yine aynı ișlem uygulanır. Bir üçüncüde alınır ikincinin üstüne konur ama sıvıyaĝ sürülmez. Her yerine (ben bolca seviyorum) harç konur. Arzu eden peynirli maydanozlu, arzu eden kıymalı vs. koyabilir.

* Harcıda koyduktan sonra ne çok sıkı nede çok gevșek olmak suretiyle sarılıp üç eșit parçaya kesilir.

* Parçalar yaĝlı bir kȃĝıt serili tepsinin üzerine konulur.

* Tüm yufkalar kullanıldrktan sonra böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülür ve arzu eden susam vs. serpebilir.

180 derecede üstü kızarana kadar pișirilir.

Afiyet olsun....