31 Ocak 2012

Milföylü börek

 İyi akșamlar herkese...
Soĝuk havalar hȃla beni evden dıșarı çıkartmıyor :-(

Ama bu sabah, bilmem neden, birden kuaföre gitmek istedim.
Fazla da düșünmedim....Saçlarımı kısacık kestirdim. Çokta hoșuma gitti. Zaten sabahları uĝrașamıyordum onlarla, böyle daha ayrı bir hava verdi.

Biraz entel bir izlenim kattı :-))))

Hahahay...

Bu akșam milföy hamurundan yapılan yine șip șak oluveren bir fırın böreĝimiz var. İçini ben peynirli ve maydanozlu yaptım. Dileyen tabii kıymalı, sebzeli veya patatesli de yapabilir...

Hepinize güzel bir akșam diliyorum. Bu akșam kızım uyuduktan sonra alıcam gerilim kitabımı elime, yapıcam sıcacık bir çay...Artık geç vakte kadar kitap okurum herhalde (çok uzun zamandan beri yapamıyorum çünkü).

Malzemeler:

arzu edilen miktarda milföy
beyaz peynir ve maydanoz
üzeri için: yumurtanın sarısı

Yapılıșı:

1.
Dikdörtgen șeklindeki milföyü kare olacak șekilde kesin. Sonra kareden üçgen șekli kesin. Ortasına peynir ve maydanoz karıșımını doldurun.

2.
Yaĝlı kȃĝıt serilmiș bir fırın tepsisinin üzerine dizin. Üzerine yumurtanın sarısını sürün ve 200 derecede üzeri pembeleșinceye kadar pișirin.

Afiyet olsun....

30 Ocak 2012

Bulgurlu ve kuskuslu et

Blogumu takip edenler hemen iki șeyi anlamıștır sanırım:

1. Tatlıya asla hayır diyemem
2. Et ve tavuĝu bol bol yerim :-)

Bu nedenle size yine etli bir yemek tarifi.
İlk defa denedim...Onca kitabın arasında bu tarifi buldum, dedim neden olmasın?

İyide oldu...Ben bunu tekar yaparım artık...

İyice mutfak kedisi oldum zaten, çalıșmak dıșında, bayılıyorum mutfak ben sana :-)

İște tarif:

Malzemeler:

arzu edilen miktarda et
sıvı yaĝ
3-4 tane soĝan
tuz
karabiber
maydanoz
kekik
(defne yapraĝı) ben kullanmadım
2 tane et bulyon
bir kaç tane havuç
kereviz
200g kuskus
2 bardak bulgur
arzu eden için: mantar
salça ve domates püresi
Yapılıșı:

1.
Bir güvecin içine biraz sıvı yaĝ koyalım. İçine ne çok ince nede çok kalın doĝradıĝımız etlerimizi atıp biraz karıștıralım. (Eti içine attıĝımızda “cısss” etmesi lazım :-)) Et biraz kızarınca bir tabaĝa boșaltalım.

2.
Güvecin içine eĝer gerekirse tekrar sıvı yaĝ koyalım ve ince doĝradıĝımız soĝanları ilave edip biraz tuz ve karabiber ekleyelim. Soĝan pembeleșince etleri de ilave edip yine biraz tuz ve karabiber atalım. Maydanozu, 1 tane defne yapraĝını, kekiĝi de ilave edip karıștıralım.

3.
Bir tencereye et bulyonlarını koyup biraz su ekleyelim. Bulyonlar eriyince et aromalı suyu güvece ekleyelim. Karıștırıp biraz salça ve domates püresi ekleyelim. Güveci 1-1.5 saatliĝine fırına verelim.

4.
Et yarı kadar pișince içine sebzeleri koyalım: havuçları ve kerevizi ve ayrıca önceden yıkadıĝımız kuskus ve bulguru ekleyelim. Suyu az ise biraz su ekleyin, tuzunu ve baharatını ayarlayın. Rengi soluksa hafif domates püresi ilave edin.

5.
Hepsini kapaĝını kapatıp tekrar fırına verip 40-45 dk. pișirin. Yarım saat sonra 10-15. dakikalıĝına yıkayıp doĝradıĝınız mantarları ilave edin. Kuskus ve bulgur, sebzeler ve et piștikten sonra yemeĝiniz hazırdır.
Defne yapraĝını çıkarmayı unutmayın...:-)

Yanına yeșil salata ve yoĝurt da yaparsanız, keyfiniz tam takımdır demektir :-)

Afiyetler olsun...

Annemin ellerinden yumurtalı ekmek

 Günaydınlar herkese :-)

Bugün çok soĝuk, elim ayaĝım donmuș sanki, çay içiyorum bakalım bir yardımı olacak mı?

Bu kadar soĝuk olmasına raĝmen hȃla karı bekleyenlerdenim :-(

Şöyle bir iki gün görebilseydim...


Bugün size yine çok basit bir tarif vermek istiyorum...
Yumurtalı ekmek derdi annem hep, aslında bildiĝimiz omlet, ama tarifi biraz daha deĝișik.

Biz kahvaltıda yerdik eskiden bu ekmeĝi...Annem habire pișirir kocaman aileye yetiștiremezdi... Hemen yenip biterdi...

Şimdi ailemden uzak kaldım biraz, böyle aile tatları da beni alıp götürüyor bazen eskilere.

Eskilere sımsıkı tutunan bir insanım ben...Yeniler gelsede, eskilerin yeri daima bașkadır içimde...

Neyseeee, fazla felsefe yapmadan iyisimi tarife geçelim :-)

Malzemeler:

1 yumurta
1 fincan süt veya su
½ paket kabartma tozu
aldıĝı kadar un
biraz ılık su
tuz
sıvı yaĝı

Yapılıșı:

1.
Bütün malzemeyi bir geniș kaba alıp iyice çırpın. Hamuru ne çok katı nede çok sert olacak.
Kıvamını siz ayarlayın (krep hamurunu düșünün).

2.
Tavaya biraz sıvı yaĝ akıtın. Hamuru bir kepce ile ortasına akıtın ve kenarlarına yayın.

3.
Altı pișince çevirin (ben tabakla çeviriyorum). Üstü pișsin.

Nefis bir “yumurtalı ekmek” sizi bekliyor :-)

Canım annem, kulakların çınlasın bugün...

29 Ocak 2012

Kelebek cupcake


İyi Pazarlar arkadașlarım.
Dün ne yazıkki yayın yapamadım çünkü yeni doĝmuș bir bebeĝin ziyaretine gittik.

Bebek kokusunu özlemișim...Kızım yakında üç yașına girecek, dedim kızımda mı bu kadar minnacıktı.

Annelik duygusu kadar bașka güzel bir duygu varmıdır acaba?

Ne kadar zor olsa da çok deĝișik duygular yașatıyor insana...
Kızım benim en yakın arkadașım diyebilirim...:-)

Allah yüzünü hep güldürsün seni ve bütün çocukları...Canım kızım benim...

Annen seni çokkkk seviyor...

Evet yine mi cupcake?

Evet....Eveeeett :-)

Dün yine dolașırken (hahaha) yine bir kitap aldım (Cupcake kitabı)...

Eșim yandı yandı....

Pastaneyi geçti ev diyor bazen :-)

Tabii yemek de yapıyorum ama tarifler arșivde henüz...

Zamanım olmayıpta yapamadıĝım günler yayınlamayı düșünüyorum....

Hepinize bol gülücüklü hayırlı saĝlıklı Pazarlar diliyorum....


Kelebekli istemeyen bu șekilde de süsleyebilir mesela...
Malzemeler:

120 g un
2 çay kașıĝı kabartma tozu
120 g margarin
120 g șeker
2 yumurta (biraz çırpma teli çırpılmıș)
½ limonun kabuk rendesi
2 yemek kașıĝı süt
üzerine serpiștirmek için pudra șekeri

Limon kreması için:

80 g tere yaĝı
175 g pudra șekeri
1 yemek kașıĝı limon suyu
(ben ayrıca creme fraiche kullandım biraz, yani taze krema çünkü kreması yeterli gelmedi çoĝalttım biraz)



Yapılıșı:

1.
Unu ve kabartma tozunu geniș bir kaba koyun. Margarini, șekeri, yumurtaları, rendelenmiș limon kabuĝunu ve sütü ilave edip güzelce çırpın.

2.
Fırını 190 dereceye ayarlayın. Muffin kalıbına 12 tane kȃĝıt muffin kalıpcıklarını yereleștirin.

3.
15-20 dk. fırında üzeri pembeleșinceye kadar pișirin. Bir telin üzerinde soĝutmaya bırakın.

4.
Limon kreması için tere yaĝını bir kapta çırpın. Pudra șekerini ve limon suyunu ilave edin tekrar çırpın. Ben șimdi creme fraiche ilave ettim. Evde yoksa ona benzer koyu bir malzeme (mesela yoĝurt ilave edebilirsiniz ya da labne peyniri).

5.
Cupcakeler soĝuduysa eĝer keskin bir bıçakla üst kısımdan küçük bir parça kesin, ikiye bölün (kesin). Limon kremasını arzu ettiĝiniz bir biçimde cupcakelerin üzerine sürün (sıkın) ve kanatcıkları kremanın üzerine yerleștirin. Ben cupcakelere buzluĝa koydum sonradan (5-10 dk.)

Servis edilirken pudra șekeri ilave edebilirsiniz

Afiyet olsun

27 Ocak 2012

Patates kavurması

Balıĝın yanına salata ve tabii patates de bence eksik olmamalı.

Patates kavurmasını zaten çok seviyorum (dün de yaptım). Pratik șip șak olan tariflerden...

İște tarif

Malzemeler:

arzu edilen miktarda patates
soĝan
salça ve domates püresi
karabiber
pulbiber
tuz
maydanoz
sıvı yaĝı 

Yapılıșı:

1.
Bir tencerede yıkanıp soyulmuș ikiye bölünmüș patatesler hașlanır. Hașlanınca soĝutulmaya bırakılır biraz.

2.
Tencereye sıvı yaĝı konur. İçine ince ince doĝradıĝımız soĝanlar konur. Biraz pembeleșinceye kadar karıștırılır. Salça ve biraz domates püresi ilave edilir.

3.
Güzel bir kıvam alana kadar karıștırılır. Hașlanmıș patatesler eklenir. Baharatları da eklenir. Maydanoz eklenir.

Afiyet olsun...

Tavada kızartılmıș balık


Günaydın günaydın günaydın herkese....

Nee, kar mı yaĝıyor....Valla havalar güneșli burada :-)

Umarım iyisinizdir. Güzel bir gün bizi bekliyor arkadașlar...

Hemeen size dün yaptıĝım balıĝın tarifini yazmak istiyorum. Balıĝı ben fazla yapmıyorum (ne yazıkki)...

Domates salatası için link burada: domates salatasi
Şehriyeli pilav için link burada: sehriyeli sade pilav
Patates kavurması için buraya tık tık:  patates kavurmasi

Malzemeler:

herhangi bir balıĝın filetosu (Pengasius)
sıvı yaĝ
un
arzu eden balık baharatı ekleyebilir

Yapılıșı:

1.
Balıklar (arzu eden ilk önce balık baharatı ekler) güzelce una bulanır.

2.
Tavaya sıvı yaĝı konur (bolca) ve balıklar güzelce kızartılır.

3.
Pembeleșince tabaĝa alınır. (Bende sadece zeytin yaĝı vardı, bașka bir yaĝ kullandım, ondan pembeleșmedilir bu sefer maalesef :-(( ).

Afiyet olsun

26 Ocak 2012

Sebzeli et

Merhabalar herkese...

Bașka yerlerde kar yaĝıyor șu an, burada ise hava güneșli...Ters dünya iște...
Bugün benim için oldukca güzel bir gün.
Yakında yine az da olsa çalıșmaya bașlayacaĝım :-)

Şimdiden seviniyorum eski günlerime yavaș yavaș geri dönüyorum diye.

Ev hayatı ne kadar güzel olursa olsun, yinede özlüyorum bazen çalıșmayı.

Neyse konumuz yemek di zaten...

Dün! sebzeli et yaptım...Yanına da pilav...(Şimdi keșke olsa da yesem)....

Aslında bu yemeĝe bezelye çok güzel yakıșıyor ama ben nohutlu yaptım bu sefer. Gayet de güzel oldu...

Hepinize güzel bir gün diliyorum...

Sevgiler

Malzemeler:

arzu edilen miktarda et
nohut ya da bezelye
soĝan
domates
salça ve domates püresi
tuz
zeytin yaĝı
patates
havuç
maydanoz
karabiber
pulbiber
köri
Yapılıșı:

1.
Düdüklü tencerenin içine biraz zeytin yaĝı, doĝranmıș soĝanları ve yıkanıp doĝranmıș domatesi koyun. Etleri ilave edin (ben büyük et parçaları kullandım). Üzerine biraz salça ve domates püresi ekleyin.
Tuzunu, maydanosu ve baharatları ilave edin. Güzelce karıștırın. Nohutla yapacaksanız nohutları ilave edin. Biraz su katın ve kapaĝını kapatın. 30 dk.- 45 dk. pișirin.

2.
Et bayaĝı piștikten sonra yıkayıp, soyduĝunuz patatesleri ve havuçları ilave edin.
Bezelyeleri de ilave edin.

3.
Sebzelerde piștikten sonra, tuzunu ve baharatlarını da tekrar kontrol ettikten sonra, gerekirse su da ilave edip tekrar pișirin.

Afiyet olsun...

25 Ocak 2012

Pembe ve sarı bașlıklı vanilyalı cupcakecikler

 

Merhabalar herkese...

O kadar mutluyum ki blog dünyası ile tanıștıĝıma. Bu vesile ile çok ilginç insanlarla, çok ilginç bloglarla tanıșıyorum. Size bugün hoșuma giden İstanbul güncesi olan bir blogu tanıtmak istiyorum. Henüz yeni sanırım. (Benim blogum gibi :-)).

Blogun adı: Günaydın İstanbul Günaydin Istanbul

Bugün 100. izleyiciye ulașmıș durumdayım ve çok sevinçliyim. Birșeyler yapıp paylașmak ne kadar güzel bir duyguymuș.
Eskiden eșim için yapardım, ama çoĝu kez „ee, beĝendin mi, hoșuna gitti mi“ dediĝimde...Yanıt olarak bir çok kez „evet“ gelirdi. Bașka birșey yok...Bazen de sadece „idare eder“. (Eșim biraz seçicidir)

Bu nedenle blogum benim için ayrı bir güzel...Tüm izleyenlerime Almanya`dan sevgilerimi gönderiyorum. Hata var ise af ola, önerileriniz, tavsiyeleriniz için her zaman açıĝım.

İyi ki varsınız :-)

Tatlı yazıștıktan sonra, tatlı yemeli diye düșünüyorum ve size bu tarifi sunuyorum.
Tarif çok basit ve çok lezziz. Malzemeler hemen hemen evde bulunuyor.

Kreması belki biraz daha koyu olabilirdi, ama deneye deneye artık :-) (Bu ikinci cup cake`im).

Cup cakelere așıĝım (itiraf ediyorum).

Maalesef resimler istediĝim gibi deĝil (İphone`umla çekiyorum, maille bilgisayara yüklüyorum, tabii kalite kaybı oluyor).

Allah nasip ederse, en kısa zamanda daha profesyonel çeken bir fotoĝraf makinesi edinmek istiyorum. Tavsiyeleriniz var mı? Hangilerini önerirsiniz?

Sevgiler hepinize


Malzemeler:

225 g tereyaĝı
225 g șeker
225 g un
2 çay kașıĝı kabartma tozu
4 yumurta
1 çay kașıĝı vanilya aroması (Vanilleextrakt)
süsler
gıda renkleri (ben sarı be pembe kullandım)

Tere yaĝı kreması için: 
120 g tereyaĝı
2 yemek kașıĝı süt
1 çay kașıĝı vanilya aroması
225 g pudra șekeri

Yapılıșı:

1.
Fırını 180 dereceye ayarlayın. Cup cake kȃĝıt kalıplarını muffin kalıbına yerleștirin.

2.
Tereyaĝı, șekeri, unu, kabartma tozunu, yumurtaları ve vanilya aromasını geniș bir kabın içine koyup, iyice çırpın.

3.
Hamuru kalıplara akıtın. Yaklașık 18dk pișirin (üstü pembeleșinceye ve içi pișene kadar).
Muffin kalıbından çıkarın ve pasta telinin üzerine sıralayın (daha yumușak olacaklardır). Soĝutmaya bırakın. Tereyaĝı kremasını hazırlayıp üzerine sıkalım ve kremayı süsleyelim.

Tereyaĝı kremasını hazırlayalım:

1.Tereyaĝını, 1 yemek kașıĝı sütü ve vanilya aromasını geniș bir kabın içinde iyice çırpalım.

2. Pudra șekerini yavaș yavaș ilave edip karıștıralım. Gerekirse (krema biraz sert ise) süt ilave edin. Ben ayrıca biraz labne peyniri de (Mascarpone) kullandım.

Afiyet olsun

Olay FM

Bursa`daki ve tabii șu an Gülșeni dinleyip blogumu ziyaret eden herkese selam.... :-)
Mailimi okuduĝun için saĝol Gülșencim...  Herkese selam...

24 Ocak 2012

Choco crossies


İyi akșamlar herkese...

Yine soĝuk bir gün...Yine akșam oldu...Yine bilgisayarın bașındayım...Yine tarif yazıyorum...

Bugünkü tarif ile çikolata sevenler eminim yakından ilgileneceklerdir.

Ben „choco crossies“ `leri çok severim.

Dükkȃnlarda satılır, oldukca pahalıdır. Bugünde kendim yapim dedim. Tabii satın alınan gibi tam olmadılar ama yinede hoșuma gitti ve tekrar yapacaĝımdan eminim.

Tariften o kadar çok çıkıyor ki, çikolataların yarısından fazlasını buzluĝa koydum. Maksat zaten yemek deĝilde, yapmak dı.

Ben yemesinden daha çok yapmasını seviyorum. Birșey yenip bitince de çocuk gibi seviniyorum, yeni birșey yapabileceĝim diye...

Artık mutfak gerçekten de hobim haline geldi...Hiç mutfaktan çıkasım gelmiyor :-)))))

Hepinize baybay.... 
Malzemeler:

arzu edilen miktarda çikolata (beyaz veya siyah) (ben 500g  kullandım)
arzu edilen miktarda mısır gevreĝi
Yapılıșı:

1.
Çikolatalar eritilir ve bir borcama konur. (Ben borcama koyup 15 dk fırında 75 derecede erittim.

2.
Eritilmiș çikolatanın üzerine mısır gevrekleri konur ve iyice karıștırılır.

3.
Bir tabaĝa aktarılır, bir kașıkla küçük parçalara ayrılır ve alüminyum folyonın üzerine konur. Dileyen buzluĝa yerleștirir. Dileyen böyle soĝutmaya ve kurutmaya bırakır.

Afiyet olsun....

23 Ocak 2012

Kırmızı ve yeșil biberle sevișen tavuk


İkinci bir tarifle karșınızdayım bugün...
Olay Fm`in eșliĝinde mutfaktan çıkmadım ... :-)

Sevgili Gülșen`de mailimi okuyunca daha bir keyiflendim...

Şimdiki tarifim Fas mutfaĝından. Gerçi tavuk tabii her mutfakta var ama bu tarifi Fas mutfaĝı kitabında bulup yaptım. Güzelde oldu. Ben düdüklüde pișirdim ama ikinciye güveçte düșünüyorum, daha güzel olur eminim...

Hadi ben kaçıyorummmm.....(Kızım uyudu psstttt :-) )


Malzemeler:

arzu edilen miktarda tavuk
kırmızı ve yeșil biber
tuz
zeytin yaĝı
ay çiçek yaĝı (sıvı)
6 diș sarımsak
safran tozu
karabiber
maydanoz
salça ve domates püresi


Yapılıșı:

1.
Bir derin kaba zeytin ve ay çiçek yaĝı konur. İçine ezilmiș sarımsaklar konur. İnce ince doĝranmıș maydanozlar konur. Baharatları ilave edilir.

2.
Biberler yıkanır, içi temizlenip kesilir, uzun parçalar halinde kesilir.

3.
Tavuklar yıkanır, temizlenir. Gerekirse parçalara kesilir.

4.
Tavuklar ve biberler sosun içine atılır ve güzelce karıștırılır.

5.
Düdüklü tencerenin içine tavuklar ilave edilir. Biraz salça ve domates püresi ilave edilip biraz su katılır. Tuz ilave edilir. Kapaĝı kapatılıp yaklașık 20 dk. pișirilir.

6.
Sonra biberlerde ilave edilir. Gerekirse tekrar püre ve su ilave edilir. Ben koyu kıvam sevdiĝim için fazla su kullanmıyorum...

7.
Tavuklar ve biberler pișince, güzel bir kıvam alınca dileyen pilavda yapabilir. Ben çingene pilavı yaptım (yani yarı yarıya bulgur ve pirinç pilavı)

Afiyet olsun....

Kıymalı kayık pide


 Merhabalar herkese...Umarım iyidirsiniz...

Kısa ve net bir post yazıcam bugün çünkü biraz yorgun ve uykusuzum; kızım dün gece uyumak bilmedi :-(
Bugün kıymalı pide yaptım. Hepimiz hemen hemen yapıyoruz zaten. Benimde blogumda bulunsun istedim. Ben bolca salata ile süsledim. Yanına ayran ne güzel giderdi șimdi :-)

Hepinize güzel bir gün diliyorum...Sevgiyle kalın

 Ben bolca salata ile süsledim. Yanına ayran ne güzel giderdi șimdi :-)


Malzemeler:

Hamuru için (5-6 tane çıkıyor):

5 su bardağı un
bolca sıvı yaĝı (1 kahve fincanı kadar)
tuz
1 tatlı kașıĝı șeker
½ paket maya (yaș ya da kuru farketmez)
aldığı kadar ılık su (hamur çok sert olmayacak, ele yapıșmayacak. Yumușak bir hamur elde edin)

Harcı için:
arzu edilen miktarda kıyma
1-2 domates,
1-2 yeșil biber (sivri)
1-2 tane soğan
biraz salça,
biraz maydanoz
biraz sıvı yağ
tuz
domates püresi

Ayrıca kenarları  için:

1 tane yumurtanın sarısı
biraz yoğurt

Yapılıșı:

1.
Hamuru yoĝurun (yumușacık olsun) ve 30 dk 1 saat bekletin iyice șișsin.

2.
Harcı hazırlayın: Bir kaba kıymayı koyun ve ince ince doĝranmıș domates, yeșil biberi, soĝanı da ilave edin. Biraz salça, maydanoz, sıvı yağ, tuz ve domates püresi ilave edip kıymayla güzelce karıștırın.

3.
Hamur mayalandıktan sonra ne çok küçük ne de çok büyük olma șartı ile bezelere ayırın (elma büyüklüĝünde mesela).
Hamuru merdane yardımı ile oval bir şekilde ne çok ince olacak ne de çok kalın olacak derecede açın. Üzerine iki elinizle kıymayı koyun ve incelte incelte hamurun üzerinde daĝıtın. Yan kısımlarını 2 cm kadar içe bükün ve çatalla șekillendiririn (arzu eden yapsın). Uç kısımlarını da büzün ve biraz esnetip çekin.

4.
Yaĝlı kȃĝıdın üzerine dizin. Bir kȃseye 1 yumurta akı ile biraz yoĝurt koyun, karıștırın. Pidelerin içe bükülmüș kısımlarının üzerine sürün.

5.
Yaklașıık 180 derecede yaklașık 20 dk. pișirin (benim fırınıma göre).

6.
Üzeri ve altı pembeleșince ve kıyma pișince fırından alın. Arzu eden küçük dilimler halinde keser.

NOT: Kıyma kullanmak istemeyenler harç olarak salam, sosis, peynir ve maydanoz gibi harçlar kullanabilir.

22 Ocak 2012

Tiramisu

Merhabalar herkese...

Hepinize güzel Pazarlar diliyorum.
Abimin sürpriz ziyaretinden sonra ancak vakit buldum tarif yazmaya.

Dün canım tiramisu çekti. Aslında daha yılbașında yapmıștım ama zamanımın olmayıșından resim çekemedim.

O nedenle tekrar yapim dedim. Yaptım, 3 saat beklettim, telefon geldi...Abim: „Emel, biz geliyoruz“.

Dedim bu kadar da olmaz. Sanki hissetmiș gibi tatlımda hazır. Yemek zaten hazırdaydı.

Hamur ișlerimde buzlukdaydı. Evde temizdi.... Rahatlıkla karșılayabildim yani onları.

Şimdi lafı fazla uzatmadan hemen tiramisu tarifini vermek istiyorum....

Hepinize kucak dolusu selam....



Malzemeler:

3 yumurta
75 g șeker
500 g labne peyniri (Mascarpone)
250 ml pișmiș kahve
250 g kedi dili bisküvisi (Löffelbiscuits)
2 yemek kașıĝı kakao

Yapılıșı:

1.
Yumurtanın sarılarını ayırın ve bir kaba koyun. Beyazlarına ihtiyaç yok.
Şekeride ilave edin ve çırpma teli ile çırpın.
Sonra tüm labne peynirini ilave edip çırpın.

2.
Kahveyi arzu edilen miktarda pișirin bir derin ve geniș kaba alıp (kȃse) soĝutun.
Kahve miktarı 2-3 bardak kahve çıkabilecek kadar olabilir.

3.
Kedi dili bisküvilerini tek tek kısa! kahvenin içine batırın ve bir borcama sıralayın.
Bir sıra dolduktan sonra kremasını bolca üzerine yerleștirin ve tekrar bisküvileri kahveye kısa bandırıp kremanın üzerine koyun.
Tekrar kremasını sürün.
Buzdolabında 3 saat kadar üstü kapalı olarak bekletin.

Servis yapılacaĝı zaman üzerine kakao serpiștirin. Dilimler halinde kesip tabaĝa alın.

Afiyet olsun :-)

21 Ocak 2012

Düșündüren söz

"Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste..."

Düșünelim mi bu akșam?

Zira beni düșündüren bir haber aldım.

Yorumlarınzı bekliyorum...

Doĝrumudur bu söz? Abartı mı? Karamsar mı?

İyi geceler hepinize

Et sote


Merhabalar herkese...Umarım haftasonunuz güzel geçiyordur.

Size sıkca yaptıĝım bir yemeĝin tarifini vermek istiyorum bugün. Sık yapmama raĝmen hala çok seviyorum yemesini.

İster pilavın yanına, ister ekmekle, ister makarnanın üzerine, hepsine de bayılıyorum.

Umarım tarifi beĝenirsiniz....Baybay arkadașlar....


Malzemeler:

arzu edilen miktarda et
soĝan
domates
salça ve domates püresi
sıvı yaĝ
tuz
maydanoz
karabiber
pulbiber
köri
zencefil tozu
biraz safran tozu
et bulyon (buillon) (1 tane)

Yapılıșı:

1.
Düdüklü tencereye biraz sıvı yaĝı koyun. İçine doĝradıĝınız soĝanları (ben bir tane kullandım) ve yıkayıp doĝradıĝınız domatesi koyun.

2.
Biraz karıștırdıktan sonra küçük küp halinde doĝradıĝınız etleri ilave edin.

3.
Biraz salça ve domates püresi ilave edin. Biraz su katın ve bütün baharatları ve bulyonu ilave edip kapaĝını kapatın. Yaklașık 30-45 dk pișirin.

4.
Et pișdikten sonra ve su da koyulașınca baharat eklemeniz gerekiyorsa tekrar köri ve karabiber atın. Acılı seviyorsanız pulbiber ekleyin.

5.
Bir tabaĝa alıp maydanoz serpin üzerine...

Afiyet olsun

20 Ocak 2012

Spagetti bolonez


Size bugün çok klasik bir tadın tarifini vermek istiyorum.
Sanırım bir çoĝunuz yapıyorsunuz zaten ama benim yolculuĝum klasik tatlarla bașlıyor....

Hepinize șimdiden güzel bir haftasonu diliyorum...

Sevgiler

Malzemeler:
arzu edilen miktarda spagetti
rendelenmiș peynir
sıvı zeytin yaĝı
kıyma
maydanoz
karabiber
biraz köri
defne yapraĝı
tuz
domates
yeșil biber
sarımsak
biraz kekik
salça ve domates püresi
arzu eden sebze ilave eder: mesela patlıcan yeșil kabak, mantar

Hazırlanıșı:

1.
Spagettiyi hașlayın.Soĝuk suyun içine biraz sıvı yaĝ ilave edin.

2.
Bir tavaya zeytin yaĝını koyun. İçine kıymayı ilave edin ve iyice pișirin.
Kıymanın içine ezilmiș sarımsaĝı ilave edin. Güzelce birbiriyle yedirin. Kıyılmıș maydanozu ilave edin. Tuzunu katın. İçine ince doĝranmıș yeșil biberi, ve ince doĝranmıș domatesi ilave edip güzelce karıștırın. (Dileyen bașka sebzede ilave edebilir). Domates püresini ve salçasını ilave edip defne yapraĝını ve baharatları ekleyin. Güzelce pișirin, kıyma ciĝ kalmasın.

3.
Hașlanmıș spagettinin üzerine sosunu dökün (defne yapraĝını sosdan alın zaten aromasını vermesi için sadece kullanıyoruz). Üzerine rendelenmiș peyniri ilave edip servis yapın.

Not: Dileyen spagettiyi tekrar zeytin yaĝı ve margarin ile bir tencerede kavurabilir. Ardından sosu eklenir.

Afiyet olsun...

19 Ocak 2012

Pufidik elmalı badem ezmeli torteletcikler


Bilmem sizde de öylemi? Ama kitaplara zaten meraklıyım, al al asla doymam. Okuyamasamda bir gün mutlaka okuyacaĝım diyerek aldıĝım ve hala okuyamadıĝım kaç kitabım var acaba ??(evet yaa maalesef ).

Dünde akșam kızımla dıșarı çıktım. Hava yine yaĝıșlıydı. Gezdim gezdim, aa birde baktım kızım arabasında uyumuș. Fırsat bu fırsat hemen sokaĝın bașında bulunan minnacık ufacık ama çok tatlı bir kitapevine uĝradım.

Romanlar pek ilgimi çekmedi, hiç bakmadım bile, doĝrudan yemek kitaplarının oraya uĝradım. Kitapları biraz karıștırdıktan sonra çok hoșuma giden bir yemek kitabı buldum.

Hoșuma gideni, çok ayrıntılı resimli tarifleri ve malzemelerin genelde evde bulunmasıydı.
Hemen para ödendi, kitap eve götürüldü (șimdi yaklașık 20`e așkın yemek kitabım var, dergiler dahil deĝil).

Sizde de öylemi?

Size șimdi vereceĝim tarifte iște bu yeni yemek kitabımdan.

Bakalım beĝenekmisiniz....

İyi akșamlar hepinize....

Malzemeler:

un
500 g milföy hamuru
200 g badem ezmesi
1 limon
8 tane küçük ekșimsi elmalar
50 g șeker

Hazırlanıșı:

1.
Masanın üzerine biraz un serpin. Milföyleri yaklașık 35cm ve 3mm kalınlıĝında açın. Orta büyüklükteki bir tabak ile 15cm büyüklüĝünde yuvarlaklar elde edin.
Yaĝlı kȃĝıt serdiĝiniz fırın tepsilerine (iki tane) yuvarlakları yerleștirin ve çatalı her birine batırın (daha hızlı pișmesini saĝlayacaktır), 1cm`lik kenarları hariç. 

2.
Hamurları 15 dk bekletin.

3.
Badem ezmesini 8 eșit parçalara kesin ve elinizle yuvarlak șekil alana kadar çevirin. (Yuvarlak sayısı ne kadarsa o kadar parçalar ayırın). Bende 8 tane çıktı.
Bademi iki tane yaĝlı kȃĝıt arasına alın ve merdane yardımı ile 1 cm`lık yuvarlak elde edene kadar açın. (Şekli önemli deĝil, bademli yuvarlakları kenarlarında 1cm kalana kadar çekin). Badem ezmeli yuvarlakları milföyün üzerine koyun. Ezmeyi milföy hamuruna göre ayarlayın (küçültün/ büyütün).

4.
Elmaları yıkadıktan sonra soyun ve incecik dilimlere kesin (çekirdeĝini atın) ve badem ezmesinin üzerine yayın. Yarım limonun suyunu sıkın ve elma dilimlerinin üzerine (fazla deĝil ama) sürün (elmaların kızarmasını engelleyecektir).

5.
Fırını 220 dereceye önceden ayarlayın. Isıtılmıș fırında 15-20 dk milföy hamurunun kenarları pembeleșinceye ve șișene kadar pișirin.

6.
Sonra fırından alın ve șekeri üzerine serpiștirin.

7.
Tekrar fırına verp 5-10dk pișirin.

Afiyet olsun...

Lazanya


Direniyorum acılarına
dünya yalanmıș așklarındaaaa
inadına yașıyorum ama sormaa
kıyamet ortasında....

laylaylay.... Rafet el Roman dinliyorum șu an :-) Daima Olay Fm bu saatlerde mutfaĝa girerken.

Off zaten hava karamsarlıĝı çaĝrıștırıyor, birde bu parça...

Haydi mutfaĝa geçelim hemeenn...

Ne yapmıșım bir kaç gün önce? (Evet itiraf ediyorum bir kaç gün önce yaptım bu yemeĝi. Zamansızlıktan yakınanlardanım!!)
Lazanya var bugün....

Malzemeler:

arzu edilen miktarda kıyma
lazanya
krem fres (taze krem) veya beșamel sosu
rendelenmiș peynir
zeytin yaĝı
soĝan
havuç
kereviz
defne yapraĝı
salça ve domates püresi
tuz
karabiber

Hazırlanıșı:

1.
Bir tavaya biraz zeytin yaĝı koyun. İçine ince doĝranmıș soĝanı, kerevizi, küçük küçük doĝranmıș havuçları, defne yapraĝını ve kıymayı ilave edip karıștırın ve pișirin.
Kıyma biraz piștikten sonra domates püresi ve salçayı ilave edin. İçine biraz su katın, tuzu ve karabiberi ilave edin ve orta derecede yaklașık 20-30dk pișirin (kıyma pișmiș ve kıvam biraz koyulașmıș olacak).

2.
Bir tencereye su ilave edip kullanacaĝınız lazanyaları koyup hașlayın biraz. Yapıșmaması için biraz sıvı yaĝ ilave edin. Piștikten sonra soĝutun, suyunu akıtın ve yavașca çatal yardımı ile lazanyaları ayırın. Bir tabaĝa sıralayın.

3.
Kıyma piștikten sonra ve lazanyalarda hazır olduktan sonra, krem freș olmayanlar șimdi beșamel sosu hazırlar.

Beșamel sos:

Bir tencereye biraz margarin veya tereyaĝı koyun. İçine biraz un katın ve biraz süt ilave edin. Çırpma teli ile çırparak sosu kabarıncaya kadar kaynatın. İçine tuz, karabiber ve içine küçük hindistan cevizi (Muskatnuss) atın. Tencereyi kenara çekin.

Fırınlık borcama ilk önce sosu, daha sonra lazanyayı (borcama uyacak șekilde kesin, nasıl kestiĝiniz önemli deĝil, üzerine zaten kıyma gelecek), yine sosu yine lazanyayı sıralayın. Yaklașık 4-5 kat olsun. Kıyma ile bașlayın kıyma ile bitirin.
En son kıymanın üzerinevarsa krem freș yoksa beșamel sosu ekleyin. Üzerine rendelenmiș peyniri atın.

Fırında yaklașık 20-30dk üzeri pembeleșinceye kadar 220 derecede pișirin.

Piștikten sonra fırından alın, tabaklara koymadan önce 10 kadar borcamda bekletin.

Afiyet olsun...

18 Ocak 2012

Pamuk prenses kurabiyesi çikolataya bürünürse


Merhabalar herkese...

Kızımı kreșten almadan önce bu minik kurabiyeleri yaptım bugün. Bu ikinci yapıșım.

Kurabiye kavanozum hiç boș kalmıyor böylece :-)

Hepinize güzel bir gün diliyorum....

Malzemeler:

2,5 su bardaĝı un
75g margarin
2 yemek kașıĝı toz șeker
1 adet yumurta
1 kahve fincanı süt
biraz tuz

Üzeri için:

2 yemek kașıĝı süt

İçi için:

Çilek reçeli

Hazırlanıșı:

- Bir kabın içersine yumurta, margarin, șeker ve un konup iyice karıștırılır.

- Süt ve tuz eklenir. Yumușak bir hamur elde edene kadar yoĝurulur (hamur cıvık olmayacak)
Hamur 20 dk. dinlensin.

- Cevizden küçük parçalar koparın, șekillendirin ve yaĝlanmıș fırın tepsisine sıralayın.

-15 dk. bekletin fırına vermeden önce

- Biraz süt sürün üzerine (fırça ile)

- 180 derecede 15-20 dk pișirin.

- Kurabiyeler soĝuduktan sonra kurabiyeleri ortadan kesip reçel sürün (biraz, yoksa yerken kenerlarına damlıyor)

- Kurabiyeleri istediĝiniz șekilde süsleyin. Ben çikolata eritip üzerinde gezdirdim Üzerine hindistan cevizi ekeledim...

Afiyet olsun...

17 Ocak 2012

Ev yapımı piza


Selam herkese...

Yine bir günün sonuna geldik. Yemekler pișirildi, yendi, temizlik, alıșveriș derken nihayet akșam oluverdi, ev biraz sakinliĝe büründü.

Sakinliĝi seven birisiyim. Gecenin gizemi bambașka. Eskiden sabahlara kadar oturur kitap okurdum. Şimdi anneyim, artık bunu yapamıyorum, ama o günleri özlemiyorum da deĝil.

Bugün size ev yapımı piza tarifi vermek istiyorum.
Bir kaç kez yaptım, gayetde güzel oluyor. Tabii dıșarda alınan pizalara benzemiyor, taș fırınında yapılan pizalar tabii bambașka.

Ama bazen canım çeker yaparım.

Bu tarif bir tepsiye yetecek șekilde. Daha fazla yapmak isteyenler için, malzemelerin iki katını kullanın derim.

İyi akșamlar arkadașlarım...

İyiki varsınız....

Malzemeler:

Hamuru için:

1 su bardaĝı ılık su
1 tatlı kașıĝı șeker
1 yemek kașıĝı toz maya
3 su bardaĝı un
tuz
bir kașık sıvı yaĝ

Üzeri için:

Arzu edilen miktarda rendelenmiș peynir
mantar
sucuk, salam, sosis
siyah ve yeșil zeytin
biber
domates püresi
dilerseniz piza baharatı

Hazırlanıșı:

1 su bardaĝının içine ılık su koyup, 1 tatlı kașıĝı șeker eritin, İçine 1 yemek kașıĝı toz mayayı ilave edin. Karıștırın.
Bir kaba unu ilave edin. Ortasını açıp tuzu, sıvı yaĝyı, mayalı karıșımı ekleyin, yoĝurun ve yaklașrk 30dk bir saat bekletin.

1.
Yaĝlı bir tepsiye hamuru merdane yardımı ile açıp serin. Kenarlarını çekip merdane ile ortadan yanlarına kadar hamuru açın. Ben masada hamuru biraz açtıktan sonra tepsiye koyup, hamurun ortasından kenarlarına kadar çekip açıyorum.

2.
Hamurun üzerine domates püresini sürün.

3.
Üzerine biraz rendelenmiș peynir atın.

4.
Malzemeleri ekleyin ve üzerine yine rendelenmiș peynir atın. Dileyen piza baharatı atar.

200 derecede yaklașık yarım saat pișiririn.

16 Ocak 2012

Üçgen kurabiye

Merhabalar herkese....
Genelde akșamları zaman bulabiliyorum bloguma, sabah ve öĝle ordan oraya koșturuyorum genelde.
Şimdi sizinle paylaștıĝım tarifle yaklașık 1 sene önce tanıștım. Almanya`da bu tür kurabiyelere „Nussecken“ derler. Pastanelerde satılır ve bana kalırsa pahalıdır.
Bir iș arkadașım bir gün bana bu kurabiyeyi getirmiști. Ondan sonra bir çok kez kendim yaptım ve her defasında övgü aldım.
                                               Bence biraz deĝișik birșey o nedenle deneyin derim...
                                                                               Sevgiler :-)))


Malzemeler:

Hamuru için:

130 g tereyaĝı veya margarin
130 g șeker
2 yumurta
300 g un
1 çay kașıĝı kabartma tozu

Üstü için:

2-3 yemek kașıĝı kayısı reçeli (Aprikosenkonfitüre)
200 g tereyaĝı veya margarin
200 g șeker
2 paket vanilya
200 g dövülmüș fındık (gehackt)
100 g kıyılmıș fındık (gemahlen)
4 yemek kașıĝı su
çikolata

Yapılıșı:

1.
Fırın tepsisine yaĝlr kȃĝıt serin. Bir kabta bütün malzemeleri katarak hamuru hazırlayın.
Hamuru fırın tepsisine merdane yardımı ile yayın. Merdaneyi hamurun ortasından kenarlarına doĝru yaymaya çalıșın. Olmadıĝı yere hamuru ellerinizle çekin. Önemli olan hamurun tepsiyi tamamı ile kaplaması (șekli önemli deĝil çünkü üzerine zaten fındık dökeceĝiz). Üzerine reçeli sürün.

2.
Tereyaĝı, șekeri ve vanilyayı bir kaba koyarak șeker eriyene kadar bekletin. Sonra iki tür fındıĝı ve suyu ilave edin. Fazla yanmasın (koku veriyor) biraz karıștırın. Karıșımı hamurun üzerine sürün.

3.
175 derecede yaklașık 25 dk. fırında pișirin. Piștikten sonra sıcakken hamuru ilk önce dörtgen șeklinde sonra çgen șeklinde kesin. Kenarlarını eritmiș olduĝunuz çikolataya bandırın.
Kurabiyeleri yaĝlı bir kȃĝıt üzerine koyun ve soĝutmaya bırakın.

Afiyet olsun

 
“Çay, kahve bahane” etkinliği için ev sahipliĝi yapan Elif’in Defteri’ne gönderiyorum....


“Çay, kahve bahane” etkinliği için ev sahipliĝi yapan Elif’in Defteri’ne gönderiyorum....

15 Ocak 2012

Yemek heyecanı (Emel) kim?

Almanya`nın Berlin șehrinde yașayan blog arkadașım Nesrin bana kendi blogunda benim yorumum üzerine, blogum yemek heyecanı`nda kendim hakkında fazla birșey yazmadıĝımı belirtmiș.

Bu nedenle sizlere (șimdilik 44 tatlı izleyenim var), kendimi geçde olsa biraz tanıtmak istiyorum.

Ben kimim?

Adım Emel. 1979 Almanya doĝumluyum. 10 senelik evliyim ve Hayat adında dünyalar tatlısı bir kızım var.

Aslen yabancı dil Almanca doçentiyim ve Türkce-Almanca tercümanıyım.

Yaklașık 3 seneden beri hemen hemen (çünkü evden de çalıșıyorum) ev hanımıyım.

Çok hassas bir yapıya sahip, așırı duygusal, çok gülen ve çok aĝlayan, çok inat, kafasına birșeyi takınca artık Allah kurtarsın dedirtecek kadar azimli, aslında tipik bir Koç burcuyum.

Üniversite yıllarında ve ondan sonraki yıllarda da mutfak ve ben pek anlașan bir ekip deĝildik. Ama baktimki yașlanıyorum, çelik çocuĝa karıștım :-)), bende bu „mutfaĝı çok sevenler“ kervanına katılayım dedim... İyide ettim aslında...

En sevdiĝim șey yine ve yine tatlı türleri, pasta, muffin, truffle gibi minik olan, zaman alan ve uĝraștıran șeyler.

Eskiden resim çizer, yaĝlı boya tabloları yapar, kendi dünyama dalar, yüksek sesli müzik veya duygusal parçalar eșliĝinde fırçamı alır, içimdeki beni dıșarı tașırdım.

Şimdi pek resimle ilgilenmiyorum artık.

Hiç deĝismeyen hobilerim ise kitap okumak, film seyretmek, karamsar düșüncelere boĝuldum derken kahkalar atmak.

Kendimi keșfetme sürecim hala sürmektedir....Almanya`nın deĝișken havası nasıl ise Emel`de iște odur :-))

Zamanla deli dolu beni tanırsınız herhalde....

Sanırım bu kadar yeterli șimdi sevgili Nesrincim...

Sevgiler...

Pratik bezelye yemeĝi

 Bu yemeĝi çok severim. Özellikle mangal gibi kuru yemeklerin yanına çok güzel yakıșıyor.
Bir nevi soslu yemek de diyebiliriz buna. Bol baharat ekleyince, isteyen acı da ekleyebilir, çok güzel bir yemek ortaya çıkıyor.

Bugün de fırında kemikli tavuk http://yemekheyecani.blogspot.com/2012/01/frn-posetinde-kemikli-soslu-tavuk.html yaptıĝım için yanına soslu birșey istedim.

Umarım beĝenirsiniz...

 Fırında yaptıĝım patates yemeĝine ulașmak için buraya tık tık: http://yemekheyecani.blogspot.com/2011/12/frnda-bol-soslu-patates.html

Afiyet olsun...

Not: Eĝer kavanozdan bezelye kullanıyorsanız, bezelyeleri küçük porsiyon halinde dondurucunuza koyabilirsiniz. Böylelikle arta kalan bezelyelerinizi atmadan diĝer yemeklerinizde kullanma fırsatınız olur...

Malzemeler:

arzu edilen miktarda bezelye
sıvı yaĝı
tuz
domates püresi
karabiber
soĝan
domates
sebze karıșımı
kırmızı pulbiber
Yapılıșı:

Bir tencereye sıvı yaĝı koyalım. İçine ince doĝranmıș soĝanı ekleyelim. Ve ardından yıkanıp, soyulmuș ve ince doĝranmıș domatesi ilave edelim. Harmanlayalım.

Bezelyeleri ekleyelim. Sonra domates püresi, biraz su ve baharatlarını ekleyelim. Bezelyeler pișene kadar ve yemek koyelașana kadar pișirelim.

Afiyet olsun....

Fırın poșetinde kemikli soslu tavuk


Bu ikinci kez fırın poșetinde tavuk yemeĝim. Gerçektende çok güzel oluyor, çünkü kuru düșmüyor.

Çokca et ve tavuk tükettiĝimiz için bence bu güzel bir alternatif...

Kızım uyudu nihayet :-) Sanırım bir iki saat içersinde yine uyanır... Ne zaman büyüyecek bu çocuklar? :-((

Sevgiler hepinize...

Malzemeler:

arzu edilen miktarda kemikli tavuk
sıvı yaĝı
tuz
kekik
sarımsak
maydanoz
tavuk baharatı
kırmızı toz biber
domates püresi
köri
karabiber
fırın poșeti

Yapılıșı:

1.
Tavukları güzelce yıkayalım. Bir derin kaba koyalım. Bütün baharatları, yaĝı ve domates sosunu da
ekleyelim ve güzelce birbirine yedirip karıștıralım.
Yaklașık 1 iki saat bu sos içinde kabın üzeri kapalı bir șekilde bekletelim.

2.
Sonra hepsini fırın poșetine alalım. Fırın poșetini küçük deliklerle delelim. Yaklașık 45dk pișirelim.

Afiyet olsun....

14 Ocak 2012

Gizemli beyaz tacına boncuklar yaĝmıș cupcake



Beni tanıyanlar az çok bilirler ben tatlıyı çok severim. O kadarki bazen yeni birșey yaparım ve hemen yensin bitsin isterim ki yeni birșey yapim. Hal böyle olmayınca (eșim ve kızım az yiyenlerden) keșke ailem büyük olsaydı diye hayıflanırım.

Ama bu sefer (hiç tahmin etmedim aslında) cupcakelerim hemen yendi bitti. Eșim iș yerindeki arkadașlarına bir kaç tane götürdü, kızım 3 tane ! yedi. Kahvemle yarım bir tane ben yiyim dedim, baktımki kızım çoktan çalmıș yiyor kekimi...

Dün yediĝimle kaldım :-))))

Bu cupcake`i özel yapan șey tatlı ve üstündeki ekșimsi kreması. İlk yediĝimde garibime gitti, tatlı șeylere alıșık olduĝum için, sonra bir tane daha yedim, çok enteresan bir tadı var gerçektende.

Mutlaka bir daha yaparım bunu....Zaten yendi gitti, bana yeni birșey yapmak düștü :-))))

Sevgiler hepinize....İyiki varsınız ♥♥♥♥♥

Malzemeler:

110 g un
1 bay kașıĝı kabartma tozu
biraz tuz
35 g mısır nișastası
2 yumurta
140 g șeker
1 paket vanilya
85 ml sıvı yaĝı
75 g süt
2,5 çay kașıĝı toz kahve veya kakao
1 fincan cappucinno için yarım!paket cappucino paketi
150 g krem peynir (Frischkäse)
75 g kuvertürlük beyaz çikolata
50 g oda sıcaklıĝında tereyaĝı
arzu edilirse deĝișik gıda renkleri ve süsleri

Hazırlanıșı:

Mufin kalıbına 12 tane kȃĝıt mufin kalıpcıklarını koyun. 

1.
Un, kabartma tozu, tuz ve nișastayı bir kașık ile bir kapta karıștırın.

2.
Sütü toz kahve ile karștırın ve eriyinceye kadar diĝer bir kapta ısıtın.

3.
Yumurtaları șeker ve vanilya ile yaklașık 3 dk. üçüncü bir kapta çırpın. İçine sıvı yaĝı ilave edin, ilk önce damlatarak sonra ince ince akıtarak. Ama sürekli karıștırmaya devam edin.

4.
İçine bir capuccino tozunu, bir kahve süt karıșımını, bir de un karıșımını biraz ara bırakarak katın. Fırını önceden 175 dereceye ayarlayın ve ısıtın.

5.
Hamurları kalıplara koyun. Fırına verin ve yaklașık 15-20 dk. pișirin.

6.
Soĝutmaya bırakın ve yaklașık 10 dk sonra mufin kalıbından çıkarıp bir pasta telinin üzerinde kendi kȃĝıt kalıpcıklarının içinde bekletin (daha yumușak oluyor).


Kreması için (Frosting):

1.
Beyaz çikolatayı eritin ve soĝutmaya bırakın.

2.
Krem peyniri çırpın, beyaz kuvertürü ve tereyaĝını ilave edip devam çırpın. Dileyen gıda boyasıda ekleyebilir.

3.
Kremayı özel krema torbasına (Spritzbeutel) akıtın. Soĝumuș cupcakelerin üzerine sıkın.

İsteyen dilediĝi gibi süsleyebilir. Kakao atabilir üzerine vs.

Afiyet olsun....

Couscous (Kuskus)


Bugün ikinci kez couscous (kuskus) yaptım. Belki tanırsınız zira Arap ülkelerinde çok tanınır bu yemek.
Eșim Fas`lı olduĝundan bende yaklașık 9 sene önce bu yemekle tanıștım ve oldukca sevdim, o kadarki artık kendim yapıyorum...
İlk deneyimim pek bașarılı olmasada kayınvalidemin tavsiyeleri üzerine tekrar denedim ve gayetde bașarılı oldum.

Bu yemek çok zaman aldıĝı için (yaklașık 2 saat!) genelde hayırlı Cuma günleri yenir.

Deneyenlerin az olucaĝını tahmin ediyorum ama kızım içinde olsa tarifi vermek istiyorum...

Afiyet olsun


  
Malzemeler:

arzu edilen miktarda couscous (ince bulgura benziyor biraz)
et veya tavuk
soĝan
kabak türleri (Kürbis und Zucchini)
patates
havuç
zeytın yaĝı
tuz
domates
maydanoz
karabiber
safran
zencefil (Ingwer/beyaz toz)
portakal renkli safran tozu
kırmızı gıda rengi
domates püresi
arzu edilirse acı biber
kereviz
Couscous tenceresi
Düdüklü tencere

Hazırlanıșı:

1)
Düdüklü tencereye et konur, domates içine rendelenir. Kalınca doĝranmıș soĝanlar ilave edilir. Maydanoz, karabiber, tuz, safran, zencefil (Ingwerpulver weiss), biraz kırmızı gıda boyası ve diĝer portalrenkli safran ve bolca sıvı yaĝı konur. Biraz salça ve domates püresi ilave edilip biraz su eklenir. Biraz kaynatılır.

2)
İçine yıkanmıș, soyulmuș ve içi alınmıș dobraca kesilmiș havuçlar konur. Ve yuvarlak kabak konur. Kapaĝı kapatılır ve pișirilir.

3)
Bayaĝı kaynadıktan sonra içine patates, diĝer kabaklar (Zucchhini und Kürbis) ve kereviz konur, arzu edilirse acı biber ve doĝranmamıș maydanoz ilave edilir.

4)
Düdüklü tencerenin çizgisini geçecek kadar su konur. Altı kısılır. Yaklașık 1 saat pișirilir.


Couscous`u hazırlamak:

Couscous tenceresinin altına bolca su konur (daima su bulunması gerekiyor çünkü couscous suyun buharı ile pișecektir).
Couscous tenceresinin üzerine arzu edilen miktarda önceden bir geniș tabaĝa alınmıș ve biraz sıvı yaĝ ve tuz konulmuș iki ellerle yavaș yavaș yapıșmaması için ovutulmuș couscous tencerenin üzerine konur. Couscous tenceresinin üstü deliklidir, böylece alttaki buhar tencerenin üst kısmına çıkmaktadır.

Bu ișlem yaklașık 4-5 kez yapılır. Ama ikinci, üçüncü, dördüncü kez couscousa sadece su eklenip ovulur sonuncu kez ise tekrar yaĝ konur (sadece biraz).

Couscous piștikten sonra geniș bir kaba alınır. Et ve sebzeler üzerine konur ve bolca sos üzerine yavașca dökülür.

Fas`da couscous`un yanına ayrana benzeyen `Liben` içeceĝi içilir.
Couscous tenceresi (altında daima su olmalıdır üzerine ise couscous konur
suyun buharı ile pișecektir)

12 Ocak 2012

Fırında ıspanaklı beșamel soslu balık


Bugün arada bir yaptıĝım bir balıĝın tarifini yazmak istiyorum. Bence çok pratik bir tarif ve misafir geldiĝinde hemen yapılabilecek bir tat.

Balık olarak herhangi bir balıĝın filetosunu kullanabilirsin. Ben 3 tane kullandım 2,5 kiși için.

Sosu için beșamel, krem șanti (tatlı olmaması sureti ile) ve crem fraiche (taze krema) kullanabilirsiniz. Ben bugün beșamelli yaptım.

Şimdiden denemek isteyenler için afiyet olsun...

Malzemeler:

arzu edilen miktarda balık fileto
taze veya dondurulmuș ıspanak
tuz
beșamel sos
karabiber
varsa özel balık baharatı (daha güzel oluyor)
küçük hindistancevizi (Muskatnuss)
 rendelenmiș peynir

Hazırlanıșı:

1.
Ispanaklar eĝer taze ise yıkanır, ayıklanır, alt kısımları kesilir ve ince doĝranır. Eĝer dondurulmuș ise ister mikrodalga fırında istersede hafif ısıda çözülür.
Sonra ıspanaĝın içine biraz, karabiber ve küçük hindistancevizi ilave edilir.
Bir fırın tepsisinin altına konur ve düzlenir.

2.
Balık filetolar dondurucudan çıkartıldı ise donu çözülür, bir peçetenin üzerinde kurutulur, balık baharatı ile karıștırılır ve ıspanaĝın üzerine konur.

3.
Üzerine beșamel sos eklenir.

4.
Son olarak rendelenmiș peynirde ilave edilir ve 30-35 dk en yüksek ayarda pișirilir.

Yanına hașlanmıș baharatlı patatesler yenebilir. Tarif burada....tavada haslanms baharatl patates

Afiyetler olsun..

Tavada hașlanmıș baharatlı patates

 Tabii hașlanmıș patatesleri hepimiz genelde yaparız ama tadı baharat katınca ve tavada hașlandıktan sonra biraz kızartınca daha güzel oluyor...Deneyin derim

Malzemeler:

arzu edilen miktarda patates
tuz
fesleĝen
(Fransız) baharat karıșımı (französische Kräuter)
tereyaĝı
biraz maydanoz

Hazırlanıșı:

1.
Patatesleri yıkayın, soyun ve istediĝiniz șekilde doĝrayıp hașlayın. (Çok fazla hașlarsanız tavada daĝılabilirler.)

2.
Hașlandıktan sonra bir tavaya biraz tereyaĝı koyun biraz pembeleștirin. Sonra patatesleri ilave edin. Biraz tuz, maydanoz ve diĝer bahartları ilave edin ve beraberce kızartın. Hafif pembemsi bir renk alacaktır ve sonradan ister bir yemeĝin yanına istersede salata gibi yenmeye hazırdır.
Ben balıĝın yanına seviyorum. Geleneksel patates salatası için güzel bir alternatif bence.

Afiyetler olsun..

Sulu köfte



Evde dünden kalma kıyma vardı, ne yapim derken aklıma sulu köfte geldi...

Güzel bir yemek oldu bana kalırsa...

Aslında sık yapmam eșim pek sevmez çünkü ama bugün kendim ve kızım içim yaptım.

Akșama balık var ıspanaklı.

Siz günde kaç öĝün yemek yiyorsunuz?

Bizde mutlaka iki kez yemek pișirilir, hem öĝle hemde akșam...

Ve tabii kahvaltı. Aralarda da çay kahve...

Yani ha bire tıkınıyoruz, hahayyy...

Malzemeler:

arzu edilen miktarda kıyma
patates
salça
sıvıyaĝ
karabiber
tuz
domates püresi
soĝan
un
su
maydanoz
karabiber, kırmızı toz biber
sebze karıșımı (bouilloun/bulyon)
ince kısırlık bulgur
biraz kekik

Yapılışı:

Kıymayı bir kaba alın. İçine biraz maydanoz, tuz, karabiber, biraz ince kısırlık bulgur, kırmızı toz biber, kekik ve biraz sıvı yaĝı koyun ve güzelce yoĝurun.

Biraz unu diĝer bir kaba alın ve önceden șekillendirdiĝiniz cevizden büyük olan köfteleri una katıp biraz ileri geri gezdirin.

Bir tencereye sıvı yaĝı ilave edin, içine biraz salça katın ve incecik doĝradıĝınız soĝanları ilave edip karıștırın. Göz kararı su katın. (Eĝer soĝanları çok iri doĝradıysanız ziyanı yok suyu kattıktan sonra blender yardımı ile soĝanları inceltin/ben öyle yaptım).

Suyu sulu köfte çok koyu olmayacak vede çok sulu da olmayacak șekilde ayarlayın.

Salçalı su kaynayınca köfteleri ilave edin.

İçine yıkayıp arzu edilen șekilde doĝradıĝınız patatesleride katın.

Kaynatın. Eĝer tuz gerekiyorsa suya tuz ilave edin.

Köfteler ve patatesler pișince servis yapın.

Afiyet olsun...

11 Ocak 2012

Karnıyarık

Blogumda yolculuĝum klasik tatlardan modern yeni tarifler șeklinde olacak.
Türk, Fas, Alman, Fransız, İtalyan ve Hint mutfaklarından size güzel tarifler sunmak isterim.

Şimdiki tarif çok klasik bir tat ama yinede bir çoĝumuzun severek yediĝi bir yemek.
Hiç denemedim ama aslında beșamel sos ile de çok hoș olacaĝını düșünüyorum...

Afiyet olsun șimdiden....



Malzemeler:

arzu edilen miktarda patlıcan (ben iki tane kullandım (yaklașık 8 tane çıkıyor)
kıyma
soĝan
yeșil biber
domates
karabiber
pulbiber
tuz
sıvı yaĝ
salça ve domates püresi
Hazırlanıșı:

1.
Patlıcanları yıkayın, alaca soyun. Ve bir tavada iki tarafı pembeleșinceye kadar kızartın.
Kızaran patlıcanları bir peçetenin üzerine dizin (yoksa çok yaĝlı olabilir).

2.
Kızaran patlıcanları yaĝlı kaĝıt serdiĝiniz bir fırın tepsisine dizin.

3.
Bir tavaya sıvı yaĝı koyun. İçersine ince doĝradıĝınız soĝan (ben iki tane kullandım), domates (1 tane), yeșil biber ( 1 tane) ilave edin ve pembeleștirin biraz. Sonra kıymayı da ilave edip hepsini karıștırın ve pișinceye kadar tavada kalmasını saĝlayın.

4.
Piștikten sonra içine pulbiber, tuz ve karabiber atın. Dileyen (ben seviyorum) salça ve domates püresi de ilave edebilir. Sonra biraz maydanoz ilave edin.

5.
Soĝumuș harcı patlıcanların üzerine yayın (ben küçük kașıkla yapıyorum).

6.
Bir tavaya biraz tereyaĝı koyun. Bir çay kașıĝıda su. Eriyince ve kaynamaya bașlayınca patlıcanların üzerine dökün. Ama hafif. Sulu olmayacak șekilde!

7.
Patlıcanları yaklașık 15dk fırında pișirin. (200 derecede/benim fırınıma göre)